top of page

Proiectele noastre

 

Produse d(e) poveste

Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie și Clubul Green Impact Baia Sprie au organizat Tabăra - „Produs(e) de poveste” pentru  35 de copii și tineri cu vârste între 10 și 16 ani din Baia Sprie.

Programul derulat în săptămâna 8- 13 august 2022 a fost inedit și foarte motivant pentru participanți.  Mai întâi, copiii și tinerii s-au transformat în exploratori și descoperitori ai rețetelor tradiționale dn Baia Sprie. Apoi ei au devenit culegători amatori într-un solar din comunitate, culegând legume și fructe proaspete necesare pentru a pregăti rețetele descoperite cu o zi înainte.

În a treia zi de tabără participanții au preparat zacuscă, bulion și gem de afine. Ei au experimentat toate etapele de pregătire a acestor produse – au copt legumele pe grătar, apoi au curățat, tocat și pregătit roșiile, ceapa, vinetele, ardeiul; au marunțit fasolea fiartă în prealabil și au asezonat compoziția cu mirodenii. La sfarșit  au pus zacusca de vinete și zacusca de fasole în recipiente personalizate. Participanții mai tineri au pregătit siropul și gemul de afine de pădure cu multă atenție și grijă.

Preparatele dulci sunt cele mai renumite în comunitatea noastră, astfel a fost destul de dificil să ne decidem ce anume să pregătim. Am decis că ar fi binevenit să învățăm cum se fac gogoșile pufoase și delicioase, prăjitura cu măr și cornulețele cu magiun din prune, fructe pe care le găsim în gradina bunicilor noștri. A fost o zi foarte atractivă și cu multă degustare!

În ultima zi de tabără am învățat cum se face pâinea tradițională, din ingrediente simple și sănătoase. Familia Grigor ne-a arătat cum se pregătește un aluat bun, bun, pentru o pâine minunată și cum se pot modela „cocuți” care ulterior au fost copți pe foi de varză în cuptorul de la Casa Olarului.

Până s-au copt bunătățile, participanții au aflat lucruri inedite despre cum se modelează vasele de lut și care sunt proprietățile acestora în păstrarea hranei.

Lavanda, culeasă din curtea liceului și uscată de-a lungul verii, a fost folosită pentru a umple săculeți de pânză și a crea decorațiuni pentru târg. De asemenea am exersat rolurile de planificator și organizator de târg - au confecționat etichetele pentru produsele culinare pregătite și invitațiile pentru târgul din curtea liceului din 13 august 2022. 

Toate aceste ateliere specifice le-au oferit participanților experiențe inedite de învățare, atât teoretice, dar mai ales practice.

În fiecare zi a taberei au fost planificate jocuri care să îi ajute pe copii și tineri să conștientizeze potențialul pe care îl au, importanța empatiei, a colaborării și a muncii în echipă.

Pentru târgul de sâmbătă, copiii și tinerii au amenajat standurile, au pregătit un stand pentru degustare, au organizat prezentarea tuturor produselor create în cadrul taberei, au discutat cu cumpărătorii. Unul dintre voluntarii Green Impact a creat o prezentare online care conține rețetele folosite în cadrul taberei sub formă de coduri QR.

Suma strânsă din vânzarea borcanelor cu gem de afine, a celor cu zacuscă de vinete și zacuscă de fasole, a siropului de afine, a bulionului, a prăjiturilor cu măr și a cornulețelor cu magiun, dar mai ales a pâinii – a fost de 4028 de lei – suma care va fi folosită pentru activități în comunitate.

De-a lungul unei săptămâni de vacanță cei 35 de copii și tinerii au învățat prin joc și activități practice: să culeagă responsabil și regenerativ, să pregătească diverse preparate tradiționale din comunitatea noastră, să croiască, să coase și să brodeze săculeți și decorațiuni,  să prepare și să ambaleze produsele create, să organizeze un eveniment în comunitate, să prezinte persuasiv produsele create de ei astfel încât să aibă o vânzare eficientă, să se documenteze, să vorbească în public, să colaboreze cu diverse persoane pentru un scop comun, să lucreze în echipă, să sărbătorească succesul și să devină mai motivați să se implice.

Plante, oameni și povești vindecătoare

Tabăra - Laborator „Plante, oameni și povești vindecătoare” a fost organizată pentru  30 de copii și tineri cu vârste între 8 și 15 ani din Baia Sprie.

Această activitate de vacanță a oferit cadrul adecvat pentru reconectare, descoperirea naturii, în special a florei, și, mai ales, exersarea anumitor abilități sau talente ale participanților.

Programul derulat în săptămâna 9- 15 august 2021 a fost intens și foarte motivant pentru participanți.  Mai întâi, copiii și tinerii s-au transformat în exploratori și descoperitori ai florilor și plantelor medicinale care cresc în Baia Sprie și în imprejurimile orașului. Apoi au devenit meșteri confecționându-și uscătoarele pentru plantele descoperite pe dealurile sau în grădinile bunicilor și croitori – au confecționat săculeți cu diverse modele care au devenit ambalaje pentru produsele care au în componența lor flori și plante medicinale.

Pentru a realiza cele mai bune produse care au la bază flori și plante medicinale, copiii și tinerii s-au documentat și au discutat cu doamna Lucia Pop de la Biblioteca Orășenească Baia Sprie, pasionată de aceste plante. Ea a răspuns tuturor întrebărilor și i-a ghidat pe participanți în căutarea unor informații relevante și actuale despre beneficiile plantelor medicinale.

Fiind deja cunoscători și având o multitudine de flori și plante pe uscătoare, copiii și tinerii au decis să pregătească săculeți cu mentă, coada șoricelului, coada calului, gălbenele, cimbrișor, urzică.

Lavanda culeasă din curtea liceului și petalele de tradafiri uscate culese din curțile proprii s-au tranformat în săculeți cu sare de baie, bile efervescente de baie și decorațiuni frumoase – astfel, copiii și tinerii au devenit producători!

În ultima zi a taberei participanții au exersat rolurile de planificator și organizator de târg - au confecționat etichetele pentru produsele pregătire cu o zi înainte și invitațiile pentru târgul de duminică, 15 august 2021. 

Toate aceste ateliere specifice le-au oferit participanților experiențe inedite de învățare, atât teoretice, dar mai ales practice.

În fiecare zi a taberei au fost planificate jocuri care să îi ajute pe copii și tineri să conștientizeze potențialul pe care îl au, importanța empatiei, a ajutorului oferit celorlalți și a muncii în echipă. Unul dintre jocuri i-a ajutat pe participanți să înțeleagă noțiunea de dezvoltare durabilă și ideea că fiecare dintre noi putem contribui.

Poveștile alese pentru a fi citite după servirea gustării au pus accentul pe valori precum bunătate, curaj, modestie, perseverență și spirit cetățenesc.

Pentru târgul de duminică, copiii și tinerii au amenajat standul pus la dispoziție de Primăria Orașului Baia Sprie, au expus  toate produsele create în cadrul taberei, au discutat cu cumpărătorii și au vândut toate produsele, inclusiv plantele folosite ca decor. Suma strânsă de micii antreprenori - 2000 de lei - va fi folosită pentru activități în comunitate.

 

De-a lungul unei săptămâni de vacanță cei 30 de copii și tinerii au învățat prin joc, poveste și activități practice: să identifice plantele din flora spontană, să culeagă responsabil și regenerativ, să construiască suporturi pentru uscarea plantelor, să croiască, să coase și să brodeze săculeți,  să prepare și să ambaleze produse care au la bază plante din flora zonei, să organizeze un eveniment în comunitate, să prezinte persuasiv produsele create de ei astfel încât să aibă o vânzare eficientă, să se documenteze, să vorbească în public, să colaboreze cu diverse persoane pentru un scop comun, să lucreze în echipă, să sărbătorească succesul și să devină mai motivați să se implice.

Tabăra a fost organizată printr-o finanțare obținută de la Fundația Noi Orizonturi și Vitas Romania.

Proiectul a obținut premiul I la Național Service-Learning Award 2022.

IMPACT   ONLINE

În perioada martie - mai 2021 voluntarii clubului au participat la o serie de formări inițiale derulate prin programul Eroii Internetului pus la dispoziție de Asociația Adfaber.

Voluntarii Green Impact au parcurs toate cele 5 module – Fii Puternic!, Fii Inteligent!, Fii Amabil!, Fii Alert! și Fii Curajos! și au învățat, prin jocurile și activitățile parcurse, să devină adevărați eroii ai internetului.

Copii și tinerii din comunitate sunt invitați să participe la activități printr-o campanie online sub forma unui eBook interactiv la sfârșitul căruia orice copil care dorește să descopere mai multe despre siguranța online sau să ceară ajutor pentru o problemă întâlnită online se poate înscrie pentru a participa direct la întâlnirile clubului.

 

 

TALERELE MEDIO MONTE

Este proiectul nostru de pandemie. Am creat un traseu de tip tresure hunt în aplicația Questo pornind de la o legendă locală. Am creat indiciile și modalitatea de accesare a acestora. A fost o experiență de învățare intensă.

 Turiștii și toți cei care vizitează Baia Sprie au ocazia să exploreze într-un mod inedit și interactiv acest mic orășel de la poalele Munților Gutâi. 

Baia Sprie este acum, alături de capitale mondiale sau alte locuri de renume din lume, ușor de descoperit datorită nouă! 

Proiectul a fost premiat la gala Dezvoltării Durabile cu o Mențiune Specială de către Guvernul României.

ECO-NONFORMAL 

Este un proiect de suflet derulat în parteneriat cu Asociația Părinților din Baia Sprie, Primăria Baia Sprie și Liceul Tehnologic de Transporturi Auto. Printr-o finanțare accesată prin programul Spații Verzi urbane 2019 am ajutat la crearea unei grădini mulțifuncționale în curtea liceului. Este un proiect cu un impact deosebit la nivelul zonei. 

 

 

Comoara cu povești

 

Cel de-al doilea proiect a fost unul de antreprenoriat verde - am creat suveniruri specifice locului în care am ascuns povești și rețete locale. Din sumele strânse prin vânzarea acestor suveniruri am organizat evenimentul Ziua Națională Eu Sunt de Impact pentru copiii și tinerii din localitate.

 

 Primul şi cel mai important proiect - deoarece în timpul derulării acestuia ne-am format ca echipă- este

   TRASEE  CU   IMPACT 

    Proiect a luat contur în luna martie din dorința de a promova un element unic din localitatea noastră, și anume LACUL ALBASTRU împreună cu obiectivele din jurul lui: Puţul Francisc, Crăpătura Zorilor, Pilierul de siguranţă de la fostul abataj Leppen.

       În cadrul proiectului am fost voluntari de Ziua Lacului Albastru, am refăcut marcajele şi am igienizat zona împreună cu membri ai Clubului Civic Lacul Albastru şi Primăriei Baia Sprie; am participat la evenimentele organizate de către Eco Maramureş; ne-am documentat la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Baia Sprie, la Bibiloteca Orăşenească Baia Sprie şi discutând cu membrii ai comunităţii noastre; am participat la un concurs despre produsele autentice şi cele considerate kitch din zona noastră.

     Pentru a ne face cunoscută inițiativa la nivel naţional şi internaţional, am redactat pliante în limbile română, engleză şi maghiară cu informații relevante despre Lacul Albastru şi trei trasee care pot fi parcurse de către turişti. Cele 3 trasee către Lacul Albastru, pe care le-am denumit simbolic „Traseul Notelor Muzicale”, „Traseul Credinţei” şi „Traseul Încercărilor”, pot fi accesate din contul Green Impact Baia Sprie în aplicaţiile Bikemap, Strava şi Google Earth.

     Evenimentele și activitățile desfășurate de-a lungul proiectului au avut ca scop principal promovarea Lacului Albastru, însă au avut și un impact pozitiv asupra personalității noastre.

Toată munca depusă ne-a ajutat să ieșim din zona de confort, să reducem teama de a vorbi în public și să interacționăm cu instituţii şi persoane noi.

     A fost o experienţă inedită de învăţare.

bottom of page